måndag 25 juli 2016

H10 (Visby)

Lattelakejen befinner sig just nu på några dagars semester i vackra Visby på Gotland. Tiden medger dessvärre inte mer än någon enstaka recension när jag är här, men en kort recension utlovas när jag intagit en latte värd att nämna (eller avstyra er ifrån). Jag har inte varit på gotländsk mark mer än någon timme när jag trillar över min första latte. Det är på kafé/restaurang H10 i gamla delen av Visby. Jag är egentligen bara här för att äta en snabb lunch, men kaféets eget påstående att man har stans bästa kaffe (Johan & Nyström blandning dessutom) gör mig nyfiken. Kaféet som sådant är fint och ljust, med en modern touch som funkar bra. Utbudet är ganska brett, här kan man nog hitta nåt för de flesta. Servicen är ganska trevlig, trots ett högt tryck.

Latten som sådan tar jag i takeaway-mugg, och någon ansats görs dessvärre inte att göra den trevlig att se på. Den serveras väldigt varm och jag behöver avvakta en stund innan jag kan dricka den. När den svalnat lite provar jag och kan konstatera att den är lite ojämnt balanserad. Mjölksmaken tar över, och det är lite svårt att inledningsvis känna kaffets olika smaker. Jag tycker inte det är nåt stort problem för mjölksmaken är god, liksom skummet och de toner av vanilj som går att urskilja. Efter visst smakande tycker jag mig även kunna känna lätta toner av karamell och bränd mandel. En helt ok latte sett till helheten, men den skulle bli ännu bättre med lite mer kaffestyrka. Återstår att se vad jag snubblar över för latte under morgondagens promenader i Visby.


Betyg: ☕️☕️☕️ (av 5)

onsdag 13 juli 2016

Caffe Ritazza

Det är inte svårt att hitta en latte på Göteborgs Central. Här kryllar det av kaféer, de allra flesta medlemmar av någon kedja. Om jag ska utse någon favorit här, så skulle det vara Caffe Ritazza belägen i gamla delen av stationshuset. Lokalen är lite charmigare, lite mer personlig, än de övriga kaféernas, och erbjuder både utsikt över spårområdet och en glimt av hur det såg ut förr här inne på stationen. Dessutom har kaféet ett brett, och överlag bra, utbud av mat och bakverk plus riktigt gott bryggkaffe.

Latten brukar i regel vara bra, men kvalitén tenderar att variera något. Idag är det hur som helst dags för ett ordentligt, formellt test av latten. Latten, som jag dricker på plats denna gång, är trevligt presenterad i en vit keramikmugg. Skumkronan är väldigt tjock och krämig och ligger kvar länge. Kaffesmaken är mörk och djup, med inslag av rostad mandel och karamell. Det är starkt och gott. Balansen mellan kaffe och mjölk är bra. Totalt sett en riktigt god latte. Ritazza är som sagt lite ojämnt, (särskilt vid takeaway tenderar kaffet att vara på tok för varmt), men idag är det riktigt bra. Bästa latten på centralen? Troligen!


Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)


fredag 8 juli 2016

Daily Dose

Nordenskiöldsgatan är som bekant Göteborgs "Lilla Italien". Här finns fler italienska restauranger än vad som går att räkna, men lustigt nog har här inte funnits något kafé (i vart fall inte så länge jag kan minnas och Tintin borträknat). När Daily Dose dök upp för ett tag sen löstes den bristen. Trots att jag rör mig i området ofta, och kaféets exteriör ser inbjudande ut, har jag faktiskt inte besökt kaféet, men nu är det dags. Själva kaféet är litet, med ett fåtal sittplatser, och är enkelt men charmigt inrett (kaféet är i princip fullt när jag besöker). En trädisk mitt i rummet dominerar inredningen. Den lilla uteserveringen, med sina karakteristiska färgglada möbler, erbjuder fint spanläge över fina Nordenskiöldsgatan. Utbudet ser ut att vara rätt smalt, men det finns en del kakor och nån smörgås att välja på.

I kaffeväg finns desto fler val. Naturligtvis väljer jag latten (jag tar takeaway denna gången till det fantastiska priset 20 kronor). Skummet är tjockt, fylligt och gott. Kaffesmaken är ganska mild och det är svårt att tydligt urskilja toner i kaffet. Diskreta inslag av vanilj och mandel är vad jag tror mig känna. Eftersmaken är ganska sträv och god. Mjölksmaken är god och lite gräddig, men tar över lite på bekostnad av kaffet. Som helhet sett en god latte, men det finns lite att finslipa. Jag kommer definitivt att göra ett återbesök längre fram och se hur detta intressanta kafé utvecklat sig, men denna gången blir det ett godkänt betyg.

Betyg: ☕️☕️☕️ (av 5)

torsdag 23 juni 2016

The Coffee Room

Redan när skylten kom upp för några veckor sen blev jag nyfiken på att prova The Coffee Room på Tredje Långgatan. När jag nu äntligen får chansen är förväntningarna höga: exteriören är påfallande vacker, skylten snygg, och det faktum att kaféet drivs i samarbete med hippa Brewers Bar gör inte att intresset minskar direkt. Väl nere i lokalen sjunker intrycket lite; det är en fin lokal men uppriktigt sagt lite tråkigt inredd, lite opersonlig.

Utbudet i kaffe och matväg är påfallande skralt (enligt skylten erbjuds dock lunchtid pizza från Brewers Bar, vilket iofs låter trevligt). Modet stiger dock igen när jag beställer kaffet. Mitt sällskap beställer droppkaffe och det är tydligt att baristan har koll på vad han gör. När det gäller latten erbjuds inte lika många val som för droppkaffet, men vad gör väl det. Det tar ganska lång tid att få kaffet, men det beror i huvudsak på att droppkaffet tar ett bra tag att få färdigt.

Latten (som jag bestämmer mig för att avnjuta precis utanför kaféet, där man kan se den fina exteriören) är trevligt serverad med latteart på skummet och med en fin skumkrona. Skumkronan är möjligen lite tunn, men ändå fyllig och god. Kaffet är starkt och gott med markant beska i eftersmaken. De distinkt brända tonerna parade med svaga nyanser av karamell, och den tydliga beskan, gör att jag misstänker att detta rör sig om en kaffeblandning från da Matteos rosteri, men jag kan ha fel. Balansen mellan kaffe och mjölk är riktigt bra och mjölksmaken likaså. Serveringstemperaturen är perfekt. Detta är en riktigt bra latte. Inte perfekt men den står sig bra i den tuffa Linne-konkurrensen.

Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)

onsdag 15 juni 2016

The Kitchen

För några år sen kändes det som att de många snabbt växande kafékedjorna (Espresso house, Condeco, le Pain Francaise för att nämna några) fullständigt höll på att kväva den kafékultur som vi göteborgare är så stolta över. Idag kan man konstatera att så lyckligtvis inte blivit fallet: vi har fler utmärkta kaféer än någonsin: många självständiga kaféer har växt fram som kan sin sak och som genom hög kvalité, service och hårt arbete erbjuder bra alternativ till kafékedjorna. Ett sånt kafé är The Kitchen.

Beläget bara ett stenkast från da Matteos jättelika kafé ligger denna lilla pärla till kafé. Här erbjuds mat och kakor lagade från grunden på plats liksom gott kaffe (en av grundarna är f.d. barista från da Matteo så hon kan sin sak). Miljön är trevlig och stämningen avslappnad, servicen vänlig och priserna rimliga. Det är ett kafé väl värt ett besök helt enkelt.

Latten då? Den är snyggt serverad, trots att jag valt takeaway, något jag uppskattar. Skumlagret är relativt tunt, men smakar gott och ligger kvar tillräckligt länge. Kaffet är riktigt gott med lätt brända toner och lite nötig karaktär: fylligt och gott (jag misstänker att det rör sig om en da Matteo-blandning, men kan inte säga det säkert). Eftersmaken är distinkt med mycket beska och arom. Balansen i latten är bra och mjölksmaken tillåts inte ta över. Allt som allt en riktigt god latte. I mina ögon är The Kitchens latte ett utmärkt alternativ till närbelägna da Matteo (och med tanke på utbudet, miljön, servicen och priserna som kafé sett definitivt ett bättre alternativ).

Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)


fredag 10 juni 2016

le Pain Francaise

Så har det blivit dags för ett besök hos en av de riktigt stora aktörerna i kafé-Göteborg: le Pain Francaise. Denna kafékedja har växt explosionsartat sen starten på Övre Husargatan för många år sen och finns nu på så många ställen i Göteborg att jag tappat räkningen. Kedjan överlevde skandalen för några år sen och verkar vara här för att stanna. Mitt besök sker på kaféets första filial, den på Övre Husargatan. Jag gillar lokalen, den är enkelt inredd men ändå stämningsfull och det ger lite extra krydda att man ser in till kaféets bageri som ligger vägg i vägg (många av kedjans kaféer är betydligt mindre charmiga). Den franska stämning man satsar på är kanske lite klyschig, men jag tycker ändå det funkar ganska bra. Utbudet i bröd-, smörgås-, och bakverksväg är imponerande och det är tydligt att det är där kaféets fokus ligger. Kaffemässigt är det (så klart) café au lait som gäller, men när jag beställer en latte verkar detta helt ok också för expediten.

Latten kröns av ett ganska tjockt och lite löddrigt skum, som ger ett lite slarvigt intryck. Ganska gott är skummet i alla fall och det ligger kvar länge. Kaffesmaken är ganska distinkt och fyllig: lätta toner av karamell och lite bränd mandel. Ganska starkt och gott. Eftersmaken är rejält sträv och sitter i ganska länge. Mjölken smakar gott och tar inte över, även om lite mer kaffestyrka inte hade skadat. Allt som allt en god, om än inte jättespännande, latte.

Betyg: ☕️☕️☕️ (av 5) #lattelakejen #lattelakejenilinne #latte #lattes #kaffe #latteigöteborg #lepainfrancaise #blog

via Instagram http://ift.tt/1XKOg4v

måndag 6 juni 2016

Kafferosten

För några år sen bommade det smått klassiska kaféet Kaffemoster -vid korsningen Nordenskiöldsgatan-Linnégatan - igen för gott och ersattes av det betydligt mer ambitiöst-klingande kafé Kafferosten. Namnet tycktes lova mer fokus på kvalitetskaffe, men i vart fall inledningsvis infriades inte förväntningarna. Det har dock gått några år sedan jag sist var på Kafferosten, så det är hög tid för ett återbesök. Kanske blir jag positivt överraskad denna gång? Här finns en hel del av det mesta: smörgåsar, kakor, paj och annat för den hungrige. Lokalen är rymlig och ljus och uteserveringen ut mot Linnégatan erbjuder bra spanläge för den som vill njuta av Linnegatans puls. Jag kan tycka att lokalen är lite opersonlig, men den fyller sitt syfte. Men det är latten jag är här för, så åter till den.

Latten serveras i en keramikkopp som är ganska snygg, men annars är presentationen ganska tråkig: Skummet är tunt och bubbligt och man har inte ansträngt sig för att pryda den. Kaffet är på tok för varmt vid serveringen och det är svårt att inledningsvis urskilja någon smak. När den kallnat lite känner jag kaffet bättre. Smaken är ganska platt, men kaffet har ändå vissa kvaliteer: jordiga, lite sträva toner parade med lite nötinslag. Tyvärr verkar kaffet vara snålt tilltaget, så kaffet kommer inte till sin rätt. Mjölksmaken är god, men jag saknar en krämig skumkrona. Det är helt ok det här, men inte mer. Däremot är kokosbollen jag äter riktigt god.

Betyg: ☕️☕️ (av 5) #lattelakejen #lattelakejenilinne #kafferosten #latte #lattes #kaffe #latteigöteborg #blog

via Instagram http://ift.tt/1t0zgSs