tisdag 26 juli 2016

Almedalens bibliotek (Visby)

Och så ett sista, snabbt tips från Visby (jag ger mig av hemåt imorrn igen). Vill man iväg från bruset i de "centralaste" delarna av Visby kan jag varmt rekommendera ett besök på kaféet i Almedalens bibliotek (liksom ett besök på detta välskötta och fina bibliotek, i synnerhet dess fantastiskt fina barnavdelning). Denna lilla oas till kafé erbjuder både en fin, trivsam miljö, fantastisk utsikt över vackra Almedalen och havet, liksom ett fint utbud av lite enklare fika och mat.

Latten visar sig också vara den bästa jag får tillfälle att testa på detta besök i Visby. Den är snyggt presenterad med ett snyggt, lagom tjockt skum och serveras perfekt tempererad. Kaffesmaken är god och distinkt, med mörka rostade toner och inslag av bränd mandel. Balansen mellan mjölk och kaffe är närmast perfekt. Riktigt bra! Rekommenderas som sagt!


Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)


Fiket (Visby)

När jag googlade Visby plus "bästa latte" fick jag en enda träff som var specifik och den avsåg kafé Fiket, belägen alldeles invid Österport. Så naturligtvis fick det bli ett besök dit idag. Kaféet, som erbjuder både lunch och fika, är inhyst i ett charmigt (troligen senmedeltida) hus och visade sig vara oväntat rymligt på insidan med massvis med sittplatser.

Latten, som jag provar i takeaway-mugg, är inte direkt snygg, men det förväntar jag mig å andra sidan sällan av en takeaway längre. Skumkronan är rejält tjock, krämig och god. Kaffet är strävt och starkt, med kärva, rostade toner. Mjölksmaken hamnar lite i skymundan, men uppskattar man en stark latte (som jag i regel gör), funkar det ganska bra ändå. Som helhet en riktigt god latte, om än lite okarakteristisk. Väl värd att prova.

Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)

måndag 25 juli 2016

H10 (Visby)

Lattelakejen befinner sig just nu på några dagars semester i vackra Visby på Gotland. Tiden medger dessvärre inte mer än någon enstaka recension när jag är här, men en kort recension utlovas när jag intagit en latte värd att nämna (eller avstyra er ifrån). Jag har inte varit på gotländsk mark mer än någon timme när jag trillar över min första latte. Det är på kafé/restaurang H10 i gamla delen av Visby. Jag är egentligen bara här för att äta en snabb lunch, men kaféets eget påstående att man har stans bästa kaffe (Johan & Nyström blandning dessutom) gör mig nyfiken. Kaféet som sådant är fint och ljust, med en modern touch som funkar bra. Utbudet är ganska brett, här kan man nog hitta nåt för de flesta. Servicen är ganska trevlig, trots ett högt tryck.

Latten som sådan tar jag i takeaway-mugg, och någon ansats görs dessvärre inte att göra den trevlig att se på. Den serveras väldigt varm och jag behöver avvakta en stund innan jag kan dricka den. När den svalnat lite provar jag och kan konstatera att den är lite ojämnt balanserad. Mjölksmaken tar över, och det är lite svårt att inledningsvis känna kaffets olika smaker. Jag tycker inte det är nåt stort problem för mjölksmaken är god, liksom skummet och de toner av vanilj som går att urskilja. Efter visst smakande tycker jag mig även kunna känna lätta toner av karamell och bränd mandel. En helt ok latte sett till helheten, men den skulle bli ännu bättre med lite mer kaffestyrka. Återstår att se vad jag snubblar över för latte under morgondagens promenader i Visby.


Betyg: ☕️☕️☕️ (av 5)

onsdag 13 juli 2016

Caffe Ritazza

Det är inte svårt att hitta en latte på Göteborgs Central. Här kryllar det av kaféer, de allra flesta medlemmar av någon kedja. Om jag ska utse någon favorit här, så skulle det vara Caffe Ritazza belägen i gamla delen av stationshuset. Lokalen är lite charmigare, lite mer personlig, än de övriga kaféernas, och erbjuder både utsikt över spårområdet och en glimt av hur det såg ut förr här inne på stationen. Dessutom har kaféet ett brett, och överlag bra, utbud av mat och bakverk plus riktigt gott bryggkaffe.

Latten brukar i regel vara bra, men kvalitén tenderar att variera något. Idag är det hur som helst dags för ett ordentligt, formellt test av latten. Latten, som jag dricker på plats denna gång, är trevligt presenterad i en vit keramikmugg. Skumkronan är väldigt tjock och krämig och ligger kvar länge. Kaffesmaken är mörk och djup, med inslag av rostad mandel och karamell. Det är starkt och gott. Balansen mellan kaffe och mjölk är bra. Totalt sett en riktigt god latte. Ritazza är som sagt lite ojämnt, (särskilt vid takeaway tenderar kaffet att vara på tok för varmt), men idag är det riktigt bra. Bästa latten på centralen? Troligen!


Betyg: ☕️☕️☕️☕️ (av 5)


fredag 8 juli 2016

Daily Dose

Nordenskiöldsgatan är som bekant Göteborgs "Lilla Italien". Här finns fler italienska restauranger än vad som går att räkna, men lustigt nog har här inte funnits något kafé (i vart fall inte så länge jag kan minnas och Tintin borträknat). När Daily Dose dök upp för ett tag sen löstes den bristen. Trots att jag rör mig i området ofta, och kaféets exteriör ser inbjudande ut, har jag faktiskt inte besökt kaféet, men nu är det dags. Själva kaféet är litet, med ett fåtal sittplatser, och är enkelt men charmigt inrett (kaféet är i princip fullt när jag besöker). En trädisk mitt i rummet dominerar inredningen. Den lilla uteserveringen, med sina karakteristiska färgglada möbler, erbjuder fint spanläge över fina Nordenskiöldsgatan. Utbudet ser ut att vara rätt smalt, men det finns en del kakor och nån smörgås att välja på.

I kaffeväg finns desto fler val. Naturligtvis väljer jag latten (jag tar takeaway denna gången till det fantastiska priset 20 kronor). Skummet är tjockt, fylligt och gott. Kaffesmaken är ganska mild och det är svårt att tydligt urskilja toner i kaffet. Diskreta inslag av vanilj och mandel är vad jag tror mig känna. Eftersmaken är ganska sträv och god. Mjölksmaken är god och lite gräddig, men tar över lite på bekostnad av kaffet. Som helhet sett en god latte, men det finns lite att finslipa. Jag kommer definitivt att göra ett återbesök längre fram och se hur detta intressanta kafé utvecklat sig, men denna gången blir det ett godkänt betyg.

Betyg: ☕️☕️☕️ (av 5)